ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley-Deutsche Bank: «Ψαλίδι» 75 μ.β. στα επιτόκια της ΕΚΤ Κύριο

13:23 - 16 Απρ 2024 | Ειδήσεις
Morgan Stanley-Deutsche Bank: «Ψαλίδι» 75 μ.β. στα επιτόκια της ΕΚΤ
Οι Morgan Stanley και Deutsche Bank αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης φέτος, λόγω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές περικοπής των επιτοκίων στις ΗΠΑ από τη Federal Reserve και του επίμονου εγχώριου πληθωρισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε ιστορικό υψηλό, αλλά έδειξε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις μειώσεις τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΟΑ «τρόμαξαν» τις παγκόσμιες αγορές και προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να καθυστερήσουν περαιτέρω.

«Τους τελευταίους μήνες χρειάστηκε να αποχωρήσουμε σταδιακά από μια πιο επιθετική έκκληση προς την ΕΚΤ. Η οικονομία ήταν λίγο πιο εύρωστη και ο πληθωρισμός λίγο πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε», έγραψαν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank είχε εκτιμήσει προηγουμένως μειώσεις επιτοκίων κατά 125 bps από την ΕΚΤ. Ωστόσο, επανέλαβε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πιθανότατα θα γίνει τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, οι οποίοι προηγουμένως είχαν προβλέψει συνολικά περικοπές 100 bps φέτος, αναθεώρησαν την άποψή τους για τη μείωση του Δεκεμβρίου στις 25 bps σε σύγκριση με 50 bps νωρίτερα.

«Ενώ μπορεί να προκύψει ένα ορισμένο επίπεδο αποσύνδεσης μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ, πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Morgan Stanley για την ΕΚΤ είναι επίσης σύμφωνες με τις προβλέψεις της για χαλάρωση της πολιτικής της Fed.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.